Cukrzyca typu 2 występuje częściej u osób z nadwagą lub otyłością, co nie jest zaskoczeniem. Im więcej jesz, im bardziej przybierasz na wadze, tym bardziej stajesz się oporny na insulinę, co ostatecznie prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2. Wysoka zawartość tkanki tłuszczowej zwiększa oporność na insulinę, szczególnie jeśli jesteś genetycznie [...]
Mity, które nie chcą umrzeć Myślenie zero-jedynkowe sprawdza się, gdy jako dowódca kompanii chcesz sprawdzić, czy na apelu masz wszystkich podwładnych, ze wszystkich plutonów. Sprawdza się, gdy chcesz wiedzieć, czy masz te pieniądze na koncie czy nie masz. Jednak w dietetyce takie myślenie woła o pomstę do nieba. Nie można uważać węglowodanów [...]
Niedawno kontrola NIK wykazała, iż dane medyczne przesyłane z placówek Podstawowej Opieki Zdrowotnej są niezgodne ze stanem faktycznym i nierzetelne. Kontrolerzy NIK przeanalizowali dokumenty medyczne 644 pacjentów w wieku od 2 do 18 lat będących pod opieką badanych placówek. Nadwagę lub otyłość stwierdzono u 140 pacjentów, czyli u 22%, z tego 91 [...]
[...] łańcuch cząsteczek fruktozy), a nie gluten! Co zapamiętać? Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy (prawdopodobnie ~10-15 g w porcji). Ogólnie ani czysta glukoza, ani fruktoza, ani sacharoza, ani miód, ani HFCS (syrop glukozowo-fruktozowy), nie są potrzebne sportowcom w ciągu dnia. Mogą one znaleźć zastosowanie w trakcie i po [...]
Cukrzyca jest plagą XXI wieku, wg danych pochodzących z 219 źródeł, badań przeprowadzonych w latach 2005–2020 i obejmujących ludność 215 krajów cukrzyca w 2021 r. dotykała 10,5% światowej populacji, czyli 536,6 mln osób. Prognozuje się, że w 2045 r. chorych będzie 783,2 mln (12,2% populacji). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn [...]
Być może omijasz z daleka wszelkie ciasteczka i czekoladki i myślisz, że dzięki temu w Twojej diecie nie ma cukru. Oczywiście jest to dobry krok w stronę redukcji jego konsumpcji, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że znajduje się on w wielu różnych, często nieoczywistych produktach spożywczych. W rzeczywistości możesz zjadać dużo [...]
Pojawienie się na rynku suplementów bazujących na kreatynie sprawiło, że efektywność treningowa sportowców znacznie wzrosła, jak i możliwości przyrostów tkanki mięśniowej czy też przyrostów siły uległy znacznej poprawie. Nie ulega wątpliwości, że jest to suplement, który wprowadził rewolucję na rynku, jak i otworzył szereg możliwości, które [...]
Jeśli istnieje jeden czynnik w życiu, nad którym nie mamy pełnej kontroli, to jest to z pewnością stres. Bez wątpienia stres wywiera negatywny wpływ na zdrowie. Badania wiążą stres emocjonalny z problemami zdrowotnymi, takimi jak nadciśnienie czy zespół jelita drażliwego. Istnieją również przesłanki, by uważać, że stres zwiększa ryzyko [...]
Choroby cywilizacyjne takie jak alergie, choroby psychiczne, nadwaga, otyłość czy nowotwory dotykają coraz większej ilości osób. Współczesny tryb życia, ciągły stres, zła dieta, brak wypoczynku, mechanizacja oraz wiele innych czynników ma wpływ na ich ciągły rozwój. Do jednej z "chorób" cywilizacyjnych, na którą cierpią miliony osób, jest [...]
Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]
Obecna epidemia SARS 2, mimo iż nie przynosi "znacznych" ofiar (w porównaniu do wielu innych chorób) spowodowała, iż zamknięte są kluby, siłownie i inne miejsca, gdzie można poćwiczyć. Tak naprawdę większość ludzi, którzy utrzymują niski poziom tkanki tłuszczowej i nie mają różnorakich zespołów, chorób, ograniczy konsumpcję pokarmu automatycznie. [...]
Jeśli Twoja dieta opiera się głównie na produktach przetworzonych, prawdopodobnie dostarczasz za mało potasu. Potas jest, obok sodu, magnezu i wapnia, jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Potas jako elektrolit, odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz za przekazywanie [...]
Cukrzyca typu 2 jest problemem zdrowotnym ściśle związanym ze stylem życia, jaki prowadzimy oraz codziennymi nawykami. W rzeczywistości, największym czynnikiem ryzyka dla jej rozwoju jest otyłość. Nic zatem dziwnego, że wraz z wzrostem liczby osób z nadwagą i otyłością w naszym społeczeństwie, rośnie też liczba osób z cukrzycą typu 2. Wzrost ten [...]
Ilekroć toczy się jakakolwiek dyskusja dotycząca odżywek i suplementów diety, wysuwane są bezpodstawne argumenty o rzekomej szkodliwości dla nerek lub wątroby tego rodzaju środków. Jednak te same osoby nie dostrzegają zagrożenia, które jest realne i jest tuż na wyciągnięcie ręki. Podsumowanie DILI związane z ibuprofenem zwykle objawia się [...]
Największym zagrożeniem dla współczesnego człowieka wcale nie jest epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, bo ona nie zabiła jeszcze tylu ludzi co np. epidemia grypy hiszpanki. Tam szacuje się, iż zmarło 30-50 x więcej osób, niż podczas obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc [...]
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
Większość z nas lubi słodkie potrawy i często goszczą one na naszym stole. Niestety, choć słodzone cukrem produkty są smaczne, jedzone w zbyt dużej ilości stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Nadmierne spożycie cukru może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Ostatnio coraz częściej słyszymy "modną" nazwę cukier dodany - czym on [...]
[...] może nieść poważne konsekwencje zdrowotne. Wnioski i komentarz Mieszanki maltodekstryn z fruktozą lub galaktozą były dwukrotnie bardziej skuteczne niż maltodekstryny + glukoza dla regeneracji glikogenu w wątrobie w okresie kilku godzin po zakończeniu treningu. Uznawane za niezdrowe cukry takie jak galaktoza czy fruktoza mogą być korzystnym [...]
Izotoniki należą do suplementów diety, które często są niedoceniane i pomijane. Ich zastosowanie sprzyja utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej komórek organizmu, co ma duże znaczenie zwłaszcza w kontekście aktywności fizycznej. Źródło: Von Duvillard SP, Braun WA, Markofski M, Beneke R, Leithäuser R. Fluids and hydration in prolonged [...]
Jeśli chcesz, możesz pobawić się w eksperyment. Wejdź do klubu fitness i spytaj dowolnej osoby, z czym kojarzy mu się suplement o nazwie: glukozamina. Mam nadzieję, że jestem w stanie przewidzieć wyniki tego eksperymentu. Idę o zakład, że dominującą odpowiedzią będą skojarzenia z aparatem ruchu i stawami. Faktycznie nie jest to skojarzenie wzięte [...]